О пројекту „Велики рат“

—У години обележавања великог јубилеја сматрали смо и сматрамо да је од виталне важности на прави начин обележити годишњицу, да то обележавање мора обухватити децу основношколског и средњешколског узраста као и да том обележавању треба дати што ширу друштвену пажњу.

Пројекат би мултидисциплинарно обрадио тему Првог светског рата. Активности које би се у том смислу изводиле су следеће:

  1. Медијска презентација пројекта – Наставне теме и обици рада дефинишу се кроз јавно објављивање конкурса Смотре истраживачких радова ИСТРАЖИВАЊЕМ ДО ЗНАЊА. Конкурс се објављује на сајту  Удружења www.udruzenje-dositej.edu.rs и Просветом прегледу. Преко друштвених мрежа презентује се блог www.velikirat.wordpress.com и врши се јавни позив за учешће у пројекту. Предвиђено је и гостовање на Телевизији Студио Б, РТС-у.
  2. Организовање тематске изложбе – прикупљени материјал од стране ученика и наставника који су учесници пројекта би се јавно приказао у форми изложбе. Тај материјал би као дидактички могао да се користи у настави, а изложба ми могла да се понуди школама без накнаде за јавно приказивање. Изложба би се реализовала од октобра до децембра 2014. године
  3. Организовање стручног скупа – Ораганизација Конференције за наставнике посвећене Великом рату.
  4. Подизање блога и сајта – за праћење активности и презентацију обележавања стогодишњице Првог светског рата предвиђен је блог. После прикупљеног материјала израдиће се сајт посвећен Првом светском рату као мултимедијални садржај намењен ученицима и наставницима. Сви садржаји наћи ће своју примену у настави.
  5. Смотра истраживачких радова „ИСТРАЖИВАЊЕМ ДО ЗНАЊА“ – то је манифестација која има своју традицију. Задате теме су у потпуности посвећене обележавању стогодишњице Првог светског рата. Ова манифестација има своје учеснике из целе Републике Србије, тако да ће помоћи да се у потпуности реализује овај пројекат.
  6. Телевизијска емисија „Учитељица живота..“ – била је ауторска емисија на телевизији Студио Б коју је водио Перо Јелић. Неколико година је реализована и имала је добру гледаност и критике. Предвиђено је да Перо Јелић сними једну емисију са одабраним гостима на тему Првог светског рата, а онда би она била понуђена телевизијама за приказивање.
  7. Излет на Текериш –  стручни излет за ученике и наставнике који су учесници пројекта, а чије су веома високо оценили чланови стручних  комисија. То би била нека врста награде за најуспешније реализаторе  пројекта. Излет би се реализовао при крају реализације овог пројекта.
  8. Академија – музичко-сценска манифестација која треба да обухвати цео  пројекат. Ученици би извели сценски наступ, а исовремено би се представили  најуспешније активности ученика и наставника по мишљењу стручног жирија који одређује реализатор. Академија би се реализовала у децембру 2014. године и тиме обележило време ослобађања Србије 1914. године.

Пројекат је намењен ученицима основних и средњих школа. Ученици стичу нова и унапређују постојећа знања кроз различите занимљиве форме рада. Њихов рад и залагање око блога/интернет сајта као и посвећеност изради пројекта наградиће се стручним излетом у Текериш. Израђени блог, сајт и изложба трајно ће остати као наставно средство у будућности.

Подносиоца пројекта су квалификације и професионално искуство које реализатори имају у свом досадашњем раду и настави. Сви чланови су професори различитих струка. Имају вишегодишња искуства у настави, такмичењима, организовању семинара и писању стручне литературе…

Резултати пројекта су:

1. Самосталност ученика у раду

2. Ученици стичу сигурност јавног наступа

3. Ученици своја знања о Првом светском рату унапређују и стичу на модеран и занимљив начин.

4. Адекватно обележавање великог јубилеја који заслужује нашу пажњу.

Постави коментар