Изложбa „Век Великог рата“

Изложбом „Век Великог рата“  у Аранђеловцу је отворен Историјски фестивал под истим називом. Историјски фестивал трајао је од 07. до 09. августа 2014. године. Организатор Фестивала је Фонд Први српски устанак из Аранђеловца.

Ова година јубилеја наметнула је свима задатак. Идеја се развила, а Фонд Први српски устанак, као институција која чува национални идентитет,  ту идеју је и реализовао.

Изложба је пет дана улепшавала Градски трг у Аранђеловцу, где су суграђани и туристи имали прилике да погледају фотографије, историјске карте и  историјске записе из Великог рата са наших простора. Изложбом су представљени догађаји и личности које су обележиле 4 године Великог рата. Седамнаест изложбених паноа груписано је у 5 хронолошких целина: Повод и узрок избијања Првог светског рата, Војници и битке Балканског ратишта, Српска голгота и живот срба у избеглиштву, Живот у окупираној Србији, Солунски фронт и припреме за стварање Југословенске државе

Цела изложба представља историју Великог рата на један иновативни начин. Кроз фотографије, речи и историјске карте посетиоци су имали прилику да освеже своја знања, а неко су научили нешто до сад непознато.  Ова петодневна изложба привукла је велики број посетилаца који су не кријући задовољство и понос, живо коментарисали људе и догађаје са приказаних фотографија.

Заједнички циљ организатора и ауторке изложбе био је остварен, а то је, да догађаје и великане Првог светског рата памтимо, да се сетимо жртава и тим моментима националне историје не дозволимо  да падну у заборав.

Аутор изложбе: Соња Павловић, професор историје

Покровитељ и организатор: Фонд Први српски устанак, Аранђеловац

Графичко обликовање и техничка припрема: Валентин Булатовић, инг.маш.
Соња Павловић ради као професор историје у Економско-угоститељској школи „Слободан Минић“ у Аранђеловцу. Са својим ученицима редовно учествује на различитим такмичењима и смотрама из познавања историје, на којима остварују запажене резултате. У сарадњи са културним и просветним установама реализовала је бројне пројекте од општег научног и друштвеног значаја. Проучавајући националну прошлост дошла је до бројних сазнања која су објављена у часописима који чувају прошлост српског народа, а једно од њих је преточила и у књигу „Кнегиња Зорка несуђена српска краљица“ објављене 2013. године у издању библиотеке „Свети Сава“ из Аранђеловца.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s