Пројекат Велики рат ученика Шесте београдске гимназије

Велики рат је пројекат у чијем остваривању учествују професори и ученици четвртог разреда Шесте београдске гимназије. http://velikirat.vigimnazija.edu.rs/
Основна идеја је да се из вишеструког фокуса расветли и освести почетак Првог светског рата и скромано допринесе припремама за обележавање стогодишњице од почетка Великог рата (1914-2014). Повезивање и тумачење историјских чињеница и књижевне фикције има за циљ свеобухватнији аналитичко-синтетички приступ, којим се, из мозаика истраживачке грађе, маркира и декодира диктат једног историјског друштвеног контекста,али и живот сам, трагичност његова вазда непремерљива. Истраживаће се обимна фактографсака грађа (догађаји, личности, места) и модели њене трансформације у литерарни контекст (нарација, карактеризација, метафоризација, интертекстуалност, документарност). Примарни књижевни извор за ученике је роман Време смрти (I књига) Добрице Ћосића, који је у наставном плану за четврти разред гимназије.

VI

Истраживачки процес може бити проширен, па се препоручују и следећа дела:

Српска трилогија Стевана Јаковљевића, Велики рат Александра Гаталице иСуноврат дивова (први део трилогије Столеће) Кена Фолета.
На тај начин повезује се прозно стваралаштво, у свој стилској и језичкој разноликости, на тему Великог рата, од 1935 – 2012. године.
Време смрти Добрице Ћосића, роман епопеја, садржи обимну грађу из сфере друштвено-политичког и војног живота, етнографске и лексичке перспективе и фолклорно-традиционалистичких представа уз неминован уплив новонасталих европских идејних и геополитичких тенденција.

Плуралистичким методолошким приступом ученици отварају литерарни текстВреме смрти за један виши степен рецепције и разумевања. Вишеструко умрежено историјско и фиктивно тражи ново промишљање цивилизацијске свести с почетка XX века.

Српски феникс имаће лик ђака (Д. Ћосић Време смрти)

Почетна препоручена књижевнотеоријска литература:

1. Јована Деретић: Историја српске књижевности, Београд 1996.

2. Зоран Гавриловић: Добрица Ћосић „Време смрти“(предговор), Ријека 1977.

3. Витомир Вулетић: О композицији „Времена смрти“, Београд 1977.

4. Зоран Гавриловић: Неизвесности, Огледи и критике (Бајка, Грешник, Време

смрти),Београд 1985.

5. Љубиша Јеремић: Глас из времена, Београд 1993.

6. Љубиша Јеремић: Проза новог стила, Београд 1978.

7. Станиша Величковић: Документ и прича, Ниш 1998.

Осим листе препоручене литературе (која ће временом свакако бити проширена), ученици ће користити све доступне електронске и публицистичке изворе.

Овај пројекат са ученицима воде мр Данијела Вујисић, професор српског језика и књижевности и Драгана Мишић, професор историје.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s